Hoe werkt je gehoor?
Geluiden zijn trillingen in de lucht. Je oorschelpen, deel van het uitwendig oor, vangen deze trillingen op en zorgen ervoor dat ze de gehoorgang in gaan richting het trommelvlies.
Wanneer het trommelvlies trilt, gaan de gehoorbeentjes in het middenoor (hamer, aambeeld en stijgbeugel) meebewegen. De stijgbeugel brengt deze trilling over op het slakkenhuis in het binnenoor.
Het slakkenhuis (cochlea) is gevuld met vloeistof dat meetrilt wanneer de gehoorbeentjes in beweging worden gebracht. Hierdoor gaan ook de haarcellen in het slakkenhuis bewegen. Deze haartjes zetten trillingen om in signalen die op hun beurt doorgegeven worden aan je gehoorzenuw. Uiteindelijk wordt het signaal ontvangen in je hersenen, waar het geluid herkend wordt.
Bij gehoorschade zijn de fijne haarcellen in het binnenoor deels of volledig beschadigd. Hoe minder werkende haarcellen je hebt, hoe minder trillingen er worden doorgegeven aan de gehoorzenuw en hoe groter je gehoorverlies.
Gehoorverlies verhoogt de kans op dementie.
Je gehoor is steeds op zoek naar geluid. Het scannen en analyseren van die geluiden in je omgeving vraagt veel van je hersenen. Bij gehoorverlies is dit proces verstoord en worden je hersenen, bij gebrek aan constante stimulans, luier. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de inactiviteit van jouw hersenen door gehoorproblemen voor cognitieve achteruitgang zorgt. Bij gehoorverlies heb je dus ook meer kans op dementie.
Hoopgevend? Wanneer we vanaf middelbare leeftijd ons gehoor regelmatig laten testen, kunnen we de kans op dementie met een derde verminderen. Stel een hoortest daarom niet onnodig uit en draag preventief zorg voor je oren.
Meer dan 1 op de 10 Belgen heeft een hoorprobleem.
Je zit gezellig te dineren met je familie, maar verstaat niets van wat je kleinkind aan de andere kant van de tafel vertelt. Je ligt in je bed na een fantastisch concert, maar het is niet stil. Herkenbaar? Steeds meer mensen lopen gehoorschade op. Door te luide muziek, stress of fysieke klachten. En ook steeds meer jongeren kampen met gehoorproblemen.
Horen is een sociale vaardigheid van onschatbare waarde. Met een verminderd gehoor hoor je niet alleen stiller, maar zijn de geluiden die je opneemt ook vervormd. Achtergrondlawaai verstaan, vraagt steeds meer moeite en inspanning. Slecht horen verminderd hoe goed - en hoe graag - we communiceren.
Wie zijn gehoor verliest, dreigt ook veel meer dan alleen geluid te verliezen. Niet goed horen kan, door de hoge inspanning, leiden tot burn-out en vermoeidheid op het werk. Maar ook een gevoel van isolatie en depressie kan naar boven komen bij gehoorverlies, zeker bij jongeren.
Wanneer je gehoor verliest, hoef je niet je leven te verliezen. Met een hooroplossing op maat of de juiste gehoorbescherming kan je opnieuw met een zelfzeker gevoel leven.